Melakka

1 November 2006 2:00 door Arjan van Vliet

De Nederlands zijn in de VOC tijd erg actief geweest in Azië. Op sommige plaatsen zoals in Singapore, waar de Nederlanders ook hebben geheerst, is hier niets meer van te zien. Op andere plaatsen daarentegen wel. Een voorbeeld daarvan is Melakka in Maleisië, waar de Nederlanders meer dan 150 jaar aan de macht zijn geweest. Nederland heeft Melakka niet zomaar gekregen, hiervoor was een oorlog van 6 maanden met de Portugezen nodig. Zonder de hulp van de lokale bevolking die een verschrikkelijke hekel aan de Portugezen hadden was het waarschijnlijk niet gelukt. Afgelopen vrijdag zijn we met een select gezelschap, met zijn vieren, vertrokken om de koloniale resten van de Nederlanders in Melakka te bekijken. Na een busreis van ongeveer 4 1/2 uur kwamen we aan in Melakka. Bij aankomst inchecken bij Tony’s Guesthouse en het voornamelijk Chinese stadscentrum in. Vanaf het koloniale gedeelte is het de brug over om in het Chinese gedeelte te komen. Een aantal straten hebben nog Nederlandse namen, sommige in het Chinees vertaald, zoals Jonkers straat en Heeren straat. In de vrij smalle hoofdstraat stonden allerlei kraampjes met diverse kleine prullaria en etenswaren. Halverwege de straat zijn we in een café beland met live muziek. Althans op het eerste gezicht live muziek. De man met de gitaar om zijn nek zong weliswaar zelf, maar het keyboard voor hem werd helemaal niet aangeraakt en de gitaar maar af en toe. Het geluid kwam uit zijn laptop waarop de midi tunes werden afgespeeld. Het was mogelijk om verzoeknummers aan te vragen en die zelf te zingen, wat de lokale bevolking dan ook volop deed.

Na een goed ontbijt zijn we eerst de tickets voor de terugreis gaan regelen. Vanuit Maleisië betaal je namelijk de lokale, goedkopere, prijs. In de middag zijn we begonnen met een rondje door het Chinese gedeelte. Eén van de hoogtepunten hier was een groot oud Baba Nyonya huis. De Baba Nyonya zijn nakomelingen van rijke Chinezen die veel van de Maleise cultuur hebben overgenomen. Deze mensen verdienden hun geld onder andere in de specerijen handel. Tijdens de rondleiding werd van alles uitgelegd over de gebruiken en traditionele kledij.

Onder weg hebben we overheerlijke saté gegeten alvorens bij een unieke straat uit te komen. In één en de zelfde straat staat namelijk een Boeddhistische tempel, een Indische tempel en een moskee, waar kan dat tegenwoordig nog zonder problemen? De Chinese tempel was de oudste van Maleisië. Binnenin de tempel was een door de Nederlanders, gemeente Tiel, geschonken bel te vinden.

Helaas was er Zondag door problemen met de buskaartjes niet heel veel tijd meer over om het koloniale gedeelte van de stad te bekijken. We zijn begonnen in het centrum waar onder andere een door de Nederlanders gebouwd ‘Stadhuys’, een klokkentoren en een ‘Christ Church’ staan. De kerk hadden de vorige dag al even bezocht. In de kerk is een staat een naamlijst met de verschillende priesters die leiding hadden door de jaren heen. In het eerste gedeelte staan allemaal oud Hollandse namen, later worden het Engelse namen. Erg leuk was het museum in het oude stadhuis. Bij binnenkomst werd er gevraagd of we een gratis rondleiding wilden. De gids was erg goed en geïnteresseerd in de uitspraak van Nederlandse woorden. In het museum waren verschillen de maquettes te vinden met het stadsbeeld door de jaren en regimes heen. Eerst de Sultan tijd, daarna de Portugese, Nederlandse en Engelse tijd. Ook werd er uitgebeeld hoe de stad er uitzag na de overwinning door de Nederlanders. De Portugezen zaten in een goed beveiligd fort. Door alle toevoer, water ed. af te sluiten moesten ze zelfs ratten eten. Hierdoor werden ze ziek en moesten ze zich uiteindelijk overgeven.

Erg leuk is dat Melakka een partnergemeente is van Hoorn welke bijdraagt aan het onderhoud van het Stadhuys. Na het Stadhuys zijn we naar de door de Portugezen gebouwde St. Pauls Church gegaan. Nadat de Nederlandse kerk klaar was is deze gedeeltelijk. De Nederlanders hebben er wel diverse graven, waarbij nog levensgrote grafstenen in het oud Nederlands staan. Vaak staat er ook bij vermeld hoe de betreffen de persoon is overleden. Als laatste hebben we nog een bezoek gebracht aan de Dutch graveyard (begraafplaats) gebracht welke erg klein en een beetje teleurstellend was.

Na de begraafplaats was het tijd om weer terug te gaan. Onderweg werd het nog even spannend toen het er een vreemde lucht in de oude bus kwam en later ook rook. De mensen achterin begonnen hard te schreeuwen en naar voren te runnen. Na even gestopt te zijn ging de bus weer verder, waarschijnlijk een oververhitte motor. Verder is de reis gelukkig wel veilig verlopen.

Plaats een reactie >>

7 reacties op "Melakka"


  1. Door: Yvonne
    1 November 2006 om 4:01

    Hee Arjan!

    Het blijft leuk om je belevenissen te lezen en de fotos te bekijken. Wat is het op sommige plaatsen super mooi zeg!

    Dit stukje is voor mij niet helemaal onbekend. Mijn schoolexamen van geschiedenis, over 2 weken, gaat namelijk over NederlandsIndie.

    x Yvonne

  2. Door: Ria
    1 November 2006 om 4:02

    Hallo Arjan,

    Leuk om weer zo'n enthousiast verslag van je te lezen. Door onze gezellige telefoongesprekken en levendige verslagen, ben ik steeds meer uit gaan kijken naar ons bezoek aan Singapore.

    Fijn om een aantal dingen nu met eigen ogen te kunnen zien.

    Arjan, ik kijk er naar uit jou en ook je woonomgeving te zien.

    Tot donderdag.

    Groetjes van je moeder

  3. Door: fred zwart
    1 November 2006 om 5:02

    hoi

    dacht ik toch dat je er ging "studeren"

    niets meer dan lol en zelfstudie zullen we maar zeggen

    hebben ze wel voldoende kaas daar?

    en natuurlijk dan een echte "arjan" erbij

    (voor de niet kenners : dat is een kaasschaaf!)

    we houden je site bij en hopen dat je nog veel meer ontwikkelingen mag meemaken.

    groet Fred

  4. Door: Anneke Hendriks
    1 November 2006 om 6:01

    Heej Arjan

    Leuk je verslagen te lezen. Wat is studeren toch zwaar....

    Geen beter leven dan een goed leven zeggen wij dan altijd.

    Veel plezier met je ouders de komende week!

    Groetjes van ons allemaal.

  5. Door: Henk van Vliet
    1 November 2006 om 7:00

    Beste Arjan,

    Ik en Ria zien er naar uit om je morgenmiddag te ontmoeten en zien hoe het met je gaat.

    We kunnen dan met eigen ogen o.a. ervaren hoe mooi de stad is waar je zo nu al drie maanden doorbrengt en inmiddels veel levenservaring hebt opgedaan. En het belangrijkste we kunnen weer lekker bijpraten en over allerlei zaken "bomen".

    Hartelijke groeten,

    Je vader

  6. Door: Tim
    1 November 2006 om 2:00

    Nice Arjan,

    Heel veel plezier met je ouders deze dagen.

    Groetjes Tim en Linda

  7. Door: Fam Weerdenburg
    1 November 2006 om 4:01

    Hoi Arjan,

    Hoe is het met je tentames gegaan een aantal weken geleden? Je ouders zijn inmiddels gearriveerd in Singapore. Wij willen jullie een gezellige week wensen met elkaar. Groeten van ons allemaal


Laat een bericht achter